top of page

DE NOTARIS EN EEN GOEDE HUWELIJKSE NACHTRUST

DE NOTARIS ZORGT VOOR EEN GOEDE HUWELIJKSE NACHTRUST.

Wie verheugt zich niet op de mooiste dag van het leven?

De huwelijksdag, waarop je mag beloven dat je elkaar trouw blijft tot de dood scheidt.

En dat is in gedachten altijd ver weg, zo we ons op die dag al sterfelijk zouden voelen. Door het huwelijk verbind je je aan elkaar maar er gebeurt volgens de wet nog meer.

Er gebeurt ook iets met goederen en geld, kortom met je spullen. Die wil je graag houden, zeker wanneer er ooit nog eens een einde aan je huwelijk komt, en geloof het of niet, dat gebeurt vaker dan men zou wensen.

Sinds 1 januari 2018 is er nieuw huwelijksvermogensrecht. Dat regelt de vraag wie de eigenaar van de spullen is, van de antieke kast en de supermoderne televisie, het konijn en de fietsen. Het gaat ook over geld en vooral ook over het tekort aan geld, kortom schulden. Die laatste wil je vooral niet hebben maar zijn ze er toch dan is het goed te weten van wie ze zijn. Door het huwelijk wordt bezit gemeenschappelijk behalve datgene wat men voor het huwelijk privé al had, bijvoorbeeld aan goederen en schulden, en schenkingen en erfenissen. De schenking van je suikeroom en de erfenis van je tante blijven buiten de gemeenschap als je trouwt, tenzij je dat anders wilt. Dat geldt ook voor de schulden van degene van wie je denkt dat het de liefde van je leven is. Die blijven buiten de boedel, ook als je elkaar het ja-woord geeft. Tenzij je dat anders wilt, bijvoorbeeld omdat je zo veel om de geliefde geeft dat je bereid bent de schulden gemeenschappelijk te maken waardoor ze voor de helft van jou worden. Daar moet je dan wel iets voor doen, en dat geeft je weer tijd er nog eens goed over na te denken. Liefde maakt blind maar als je uiteindelijk na het einde van de rit weer wat kan zien, dan moet het vooruitzicht niet zijn dat je een berg schulden aan de liefdesrelatie overhoudt.

Als je al eerder samen spullen had, bijvoorbeeld omdat je een tijdje hebt samengewoond, dan blijven die spullen ook na het trouwen gemeenschappelijk eigendom.

Kort en goed: volgens het nieuwe huwelijksvermogensrecht blijf je eigenaar van de spullen, het geld en de schulden die je voor het huwelijk al had, en je houdt ook voor je zelf de schenkingen en de erfenissen die je ten deel vallen.

Door het huwelijk begin je aan de opbouw van gemeenschappelijk vermogen want alles dat na het ja-woord wordt opgebouwd, buiten de erfenissen en de schenkingen en de spullen die je al had, valt in de gemeenschappelijke boedel.

Wanneer je gaat scheiden dan wordt de gemeenschappelijke boedel verdeeld, maar zoals zo vaak, er ontstaat onenigheid over de vraag wat nu wel en wat niet gemeenschappelijk is. Van wie is de antieke kast? En van wie zijn nu de fietsen en de interactieve televisie, de boot en de auto? De schulden wil je graag zo veel als mogelijk doorschuiven naar degene waar je vroeger zielsveel van hield maar die na de scheiding plotseling je ex wordt.

Veel ellende kan worden tegengegaan door een goede administratie te hebben wat van wie is. Want wie niet kan aantonen dat het geld er al was voor het huwelijk, die zal moeten delen. En als niet aangetoond kan worden dat schulden er al privé waren voor het trouwen, dan moeten die ook gedeeld worden.

De notaris kan bijdragen aan een soepel verloop van de ontbinding van je huwelijk door voordat je trouwt even binnen te lopen.

Je moet dat in ieder geval even doen in drie gevallen:

  1. Om bij akte vast te laten leggen welke spullen, gelden en schulden van jou privé zijn voor het aangaan van het huwelijk. Dan kan daar later geen misverstand over bestaan. Je trekt de akte uit de kast en klaar is Kees.

  2. Dat doe je ook wanneer je bijvoorbeeld geld in de gemeenschappelijke woning hebt gestoken en je wilt dat straks eventueel terug, dan is het verstandig om huwelijkse voorwaarden op te maken. Doe je dat niet, dan wordt die inbreng bij scheiding gehalveerd omdat je dat moet delen.

  3. Als je ook na het trouwen niets wilt delen dan moet je ook huwelijkse voorwaarden opmaken waarin je vastlegt dat alles wat je tijdens het huwelijk verwerft gewoon van jou blijft. Dat moet je trouwens ook doen als je alles wilt delen, dus als je wilt dat alles gemeenschappelijk wordt en niets aan jou of de partner in privé toebehoort.

  4. Bij uitstek kom je langs als jij of je wederhelft een onderneming runt. Wanneer zaken niet gaan zoals gepland en daaruit een aansprakelijkheid ontstaan, doe je schuldeisers een groot plezier met een huwelijksgemeenschap om uit te putten. Huwelijkse voorwaarden kunnen voorkomen dat je in zo'n geval allebei met lege handen achterblijft.

Kortom, alle reden om voor het trouwen even de notaris te raadplegen. Zij kan je ook adviseren over de vraag wat er met de spullen, de gelden en de schulden gebeurt als het huwelijk wordt ontbonden door de dood. Daar hebben we het testament voor. Dat voorkomt dat er onenigheid ontstaat na je dood over wat er met de spullen moet gebeuren. Daar hoef je dan niet over wakker te liggen.

Wil je dus wat betreft je spullen een goede nachtrust, maak dan tijdig een afspraak.

Recent Posts

Archive

Follow Us

  • Grey Facebook Icon
  • Grey LinkedIn Icon
bottom of page